Laeveld
Agrochem

Hoe kan koolhidraatvlakke die opbrengs in avokadoboorde beïnvloed? (Agri Technovation)

By Jaques Landman
Technical Manager
Agri Technovation New Zealand

Die avokado (Persea americana) word gekenmerk deur sy voedsame vlees, wat ’n buitengewone hoë inhoud van onversadigde olie (van 20% tot 30%, vars gewig) bevat, asook sy enkele groot saad. Beide die hoë olie-inhoud en die groot saad, vereis ’n hoë energie-inset, wat voorsien word deur koolhidrate, afkomstig van fotosintese.

Plantgroei en koolstofmetabolisme is dus verwant, aangesien koolhidrate in die vorm van sukrose, die primêre boustene vir selgroei en energie uitmaak vir die uiteindelike produksie en instandhouding van plant-biomassa.

Die regulering van koolstofverdeling tussen die bron- en sinkweefsels op fenologiesevlak is direk gekoppel aan die sellulêre paadjies van geassimileerde vervoer, sowel as die metabolisme en toediening van suikers en sinkorgane soos wortels, lote, blomme, en vrugte4.

Fisiologiese veranderinge

Plante kan ’n wye verskeidenheid biotiese en abiotiese stimuli waarneem en daarop reageer. In reaksie op hierdie stimuli ondergaan hulle fisiologiese, biochemiese, en fisiese veranderinge om ’n fenotipe te produseer wat ooreenstem met hul omgewing4. In veelsellige plante bied suiker-gereguleerde genetiese uitdrukking ’n meganisme vir die beheer van die verspreiding van hulpbronne tussen weefsels en verskillende organe.

’n Lae konsentrasie van koolhidrate sal lei tot die opregulering van gene wat verantwoordelik is vir fotosintese, hermobilisasie, en die uitvoer van gestoorde koolhidrate, terwyl die plant mRNA’s verlaag vir berging en benutting. Wanneer daar oorvloedige vlakke van koolhidrate beskikbaar is, sal die teenoorgestelde effekte plaasvind deur ’n kombinasie van geen onderdrukking en induksie1.

Hoe koolhidrate opbrengs beïnvloed

Koolhidraatvlakke is die laagste na die somer se vegetatiewe lootgroei en kort voor blominisiasie in die herfs (Figuur 1). Die vlakke neem toe in die winter gedurende die periode van blomontwikkeling, en bereik ’n maksimum in die vroeë lente, net voor blom.

Koolhidraatvlakke, veral stysel, verlaag drasties tydens blom, lootgroei en vrug ontwikkeling.

Avokadobome het gewoonlik ’n tweejaarlikse draer siklus (alternatiewe draer siklus). ’n AAN-jaar of swaar oeslading lei gewoonlik tot lae styselvlakke in permanente boomorgane en dra by tot ’n AF-jaar in die daaropvolgende seisoen.

Oesladings in tweejaarlikse peilings hou nou verband met die koolhidraatreserwes van die bome2. Hoë opbrengste volg op ’n hoë opbou van stysel gedurende die vorige winter en lei tot lae styselvlakke gedurende die volgende jaar.

Hoe om die koolhidraatvlakke in jou avokadoboord te meet

Koolhidrate is duidelik noodsaaklik vir die groei van plante en vrugte deur die seisoene. Daarom is dit krities om die koolhidraatstatus en alternatiewe dragpatroon van avokadoboorde te verstaan om dit dienooreenkomstig te bestuur.

Die opwindende en nuwe ontledingstegnologie vir blare en wortel koolhidrate (CHO) is in Maart 2020 deur Agri Technovation se Navorsingsentrum vir plantfisiologie, bekendgestel. Die tegnologie is baanbrekend, trots Suid-Afrikaans, en gebaseer op wetenskaplike navorsing wat oor baie jare ontwikkel is. Dié analiseprogram is  kommersieel die enigste van sy soort op avokado en norme is al beskikbaar.

Deur gebruik te maak van ITESTTM CARBOHYDRATE-ontledings, kan suiker- en styselkonsentrasies in blare en wortels akkuraat en deurlopend gemonitor word in die belangrikste fisiologiese stadiums van die gewas. Dit kan help om beter en tydige bestuurspraktyke toe te pas wat sal help om die optimale groei van plante, opbrengste, en vrugte te verseker.

Bronne

  1. Koch, K. E. (1996). Carbohydrate-modulated gene expression in plants. Annual Review of Plant Physiology and Plant Molecular Biology, 47(1), 509–540.
  2. Scholefield, P. B., Sedgley, M., & Alexander, D. M. E. (1985). Carbohydrate cycling in relation to shoot growth,
    floral initiation and development and yield in the avocado
    . Scientia Horticulturae, 25(2), 99–110.
  3. Liu, X., Robinson, P. W., Madore, M. A., Witney, G. W., & Lu Arpaia, M. (1999). “Hass” avocado carbohydrate
    fluctuations. II. Fruit growth and ripening. Journal of the American Society for Horticultural Science, 124(6), 676–681.
  4. Osorio, S., Ruan, Y., Fernie, A. R. 2014. An updte on source-to-sink carbon partitioning in tomato.
    Frontiers in Plant Science, 516(5): 10.3389/fpls.2014.00516.

More than 100 agents
across South Africa

Laeveld Agrochem’s agents (franchisees) are qualified agronomists accredited by CropLife South Africa (formerly AVCASA).

In each region, agents receive support from experienced Business Managers, enabling detailed recommendations for both corrective and proactive measures on the farm.

Operating as a franchise business model, our dedicated team can assist growers with detailed recommendations to optimise yield per hectare.

Through strategic collaboration with our technology partner, Agri Technovation, we offer innovative solutions such as MyFarmWeb™ and Picklogger™, tailored to meet the evolving needs of modern agriculture.

GROEI tydskrif

Seisoen 8

We use cookies to improve your experience. By continuing to visit this website you agree to our use of cookies. Learn more.